Den vanskelige garderobesituasjonen

En del barn med Asperger gruer seg til gymtimene på skolen. Det er stor del av barn med denne diagnosen som «glemmer» gymtøy, skulker timen eller bare sitter på kanten.

Les Kjersti Tysse Plätzers råd til hvordan man kan få barn med Asperger til å bli aktive i gymtimen.

Det er ikke alltid det er selve gymtimen som er problemet. Noen ganger er det garderobesituasjonen som er vanskelig.

Ting som kan være problematisk og utløse en stressreaksjon:

 1. Barnet har ikke egen knagg og er ikke sikker på hvor hun skal gjøre av klærne sine
 2. Andre barn kan komme borti enten henne eller klærne hennes
 3. Hun kan ikke være trygg på at ingen roter med tingene hennes mens hun har time
 4. Det er mye lyd, og barn med Asperger kan være særlig følsom for lyd
 5. Noen klarer ikke kle på seg selv, uten at klærne ligger i riktig rekkefølge
 6. Mange spøker og ler, og barnet får ikke med seg alt som blir sagt. Kan tro at de ler av henne.
 7. Dusjing

Dette kan gjøres for å minske stresset rundt disse tingene:

 1. Man kan bli enig om faste plasser, eller at barnet får en knagg som er «sin». Dette må gjøres avtale på, sånn at ingen andre i klassen tar denne plassen. Det kan føre til mer stress.
 2. For å unngå at noen kommer borti henne eller at hun havner midt i en gruppe, kan den faste plassen være på enden av benken eller litt for seg selv om det er mulig.
 3. Det å være redd for sine ting, er et kjent fenomen. Om barnet har en litt større gymbag, kan hun legge de vanlige klærne ned i baggen mens hun har gym. Og er hun veldig redd for at baggen skal forsvinne, kan hun ta med denne inn i gymsalen og legge den ved veggen.
 4. For å unngå stresset rundt mye lyd, kan barnet med Asperger få lov å gå inn i garderoben før alle andre. Det kan gjøres en avtale om at barnet får noen ekstra minutter i forkant. Det må være nok tid til at barnet rekker å skifte helt ferdig først. Og for å unngå stresset etter timen, kan barnet avslutte gymtimen litt før alle andre. (Barn med Asperger er også veldig regelstyrt, og det er en regel at man skal komme tidsnok til timen. Dette kan være en stressfaktor, i og med at eleven kanskje ikke er sikker på om hun rekker å skifte før neste time starter)
 5. Gymbaggen kan være pakket sånn at gymklærne ligger i riktig rekkefølge. For at barnet skal klare å kle på seg de vanlige klærne igjen etter timen, kan en voksen brette klærne og legge det i riktig rekkefølge ned i baggen.
 6. Om barnet ikke vil gå inn i garderoben før alle andre, kan det løses ved at en voksen sitter i garderoben. Ikke for å passe på, men for å være en tolk. Det er da viktig med en avtale på forhånd, om at dersom noen av de andre elevene ler av henne, skal den voksne si fra med en gang. På den måten slipper hun å lure på om de ler av henne eller ikke.
 7. Dusjing kan generelt være et problem for barn med Asperger. Dette vil komme som et helt eget tips litt seinere.

Det er selvsagt ikke sånn at alle barn med Asperger har problemer med alle disse tingene. Det kan være ett av disse som gjør at gymtimene blir vanskelige. Det aller viktigste er å prate med barnet og finne ut eksakt hva som gjør det vanskelig og finne en løsning.

One Reply to “Den vanskelige garderobesituasjonen”

 1. Tilbaketråkk: Deltakelse i gymtimen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *