Dagsplan – hjemme

Når barnet får en diagnose, er det første rådet foreldre får – Lag en dagsplan.

Har du noen gang opplevd å ligge i sengen en morgen og tenke på alle arbeidsoppgavene som ligger foran deg den dagen? Kanskje du føler deg litt overveldet? Kanskje du blir litt stresset av å tenke på alt du skal gjøre, og synes det er vanskelig å komme i gang? Hadde det ikke vært greit med en strukturert plan for å komme gjennom alle oppgavene? Mange barn med Asperger og andre autismediagnoser ser på de «vanlige» oppgavene, som å kle på seg og spise, som overveldende arbeidsoppgaver – og derfor er det veldig greit for disse barna å ha en plan å gå etter.

De aller fleste barn er opptatt av rutiner og forutsigbarhet, og særlig barn med Asperger. De kan være svært rigide og vil gjerne gjøre ting likt hele tiden. Har de en plan å gå etter, vet de akkurat hva de skal gjøre.

Det kan kanskje virke «bortkastet» å ha en plan, ettersom ting gjøres likt hver dag. Men selv om ting blir gjort på akkurat samme måte hver morgen, er det en trygghet å ha en plan å se på. Dette kan forhindre en stressreaksjon hos barnet.

Om man en dag skal gjøre ting annerledes enn andre dager, er det veldig greit for barnet å ha en plan å forholde seg til. Om man da lager en egen plan for den dagen og presenterer i god tid i forveien, kan endringene da bli lettere å takle.

Dagsplaner kan godt utarbeides sammen med barnet. Da får barnet et eierforhold til planen, og den kan være lettere å følge.

Hvordan skal en dagsplan se ut?

Det er ingen fasit på hvordan en dagsplan bør se ut. Den må lages ut fra barnets alder og funksjonsnivå. Det som er viktig, er å få en struktur på dagen, sånn at barnet hele tiden vet hva som skal skje.

For små barn, kan det være greit å bruke symboler. De kan ikke lese og barn med Asperger er som oftest svært visuelle.

Barn som har lært klokken, kan gjerne ha klokkeslett på planen. Da vet de når de forskjellige tingene skal skje, og man slipper krangling på tiden.

Ekspempler på dagsplan:

Enkel plan, uten for mange detaljer

En litt mer detaljert, men fortsatt enkel plan

En mer detaljert plan

Den siste planen er laget på nettsiden autoplan. Hele planen og mer om siden, finner du her.

One Reply to “Dagsplan – hjemme”

  1. Tilbaketråkk: Lag dagsplan med Autiplan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *