Loader Image
For mange synsinntrykk ved tavla

For mange synsinntrykk ved tavla

At barn med Asperger har problemer med å filtrere ut sanseinntrykk, er et kjent fenomen. Dette gjelder også det visuelle – synsinntrykk. Barn med Asperger og autisme er gode på å se detaljer i bilder og verden rundt seg, men de kan ha problemer med å skjønne hva som er viktig av disse detaljene.

 

For mange synsinntrykk ved siden av tavla

I mange klasserom er veggene pyntet med elevarbeid, plansjer, plakater og andre visuelle hjelpemidler. For den «vanlige» elev, kan dette være supert. For et barn med Asperger, derimot, kan det fort bli alt for mange synsinntrykk.

Dersom det er mulig, kan det være lurt å flytte alle sånne ting til veggen bak i rommet eller på sidene. Det er ikke så lurt å ha det rett i synsfeltet til barn som ikke klarer å skille nødvendig fra ikke-nødvendig informasjon.

Tips til foreldre til barn med asperger - alt for mange ting å se på ved siden av tavla
Her er et helt vanlig klasserom, med bilder og flagg og plakater på veggene. For den «vanlige» eleven, er dette ikke noe problem med så mange synsinntrykk, men det kan kreve mye av oppmerksomheten til barn med Asperger.

 

Dersom det er mulig, er det beste å KUN ha dagsplanen ved siden av tavla – gjerne med bilder. Mer tips om hvordan man kan lage en god dagsplan, kommer i et annet innlegg.

Dersom det skal henges opp plakater og andre visuelle hjelpemidler på veggene, kan det være lurt å gå gjennom dette sammen med barnet først. (Om du som forelder er innom klasserommet av og til, kan du gjerne ta denne forklaringen.) Snakk om det, se på bilder og forklar gjerne hva plakaten skal lære eleven. Da vil den «gi mening» og kanskje kan dette være nok til at barnet ikke blir forstyrret av å ha den hengende på veggen.

 

synsinntrykk 2
Dette vil kanskje være det ideelle klasserommet for et barn som ikke klarer å skille viktige fra uviktige synsinntrykk

Les også om hvordan man kan få en beroligende farge i klasserommet og hvordan plasseringen i rommet kan være med på å gjøre hverdagen litt lettere. 

Photo credit: Ryan Stanton via Visual hunt / CC BY-ND steve loya via Visualhunt / CC BY-NC-ND ycpnursing via Visual Hunt / CC BY-NC

No Comments

Give a Reply